tirsdag 22. oktober 2013

Velkommen til min blogg.




ANTONSEN`S STUDIEBLOGG

I forbindelse med min etterutdanning på Handelshøyskolen BI har jeg opprettet denne bloggen. Jeg er 40 år og har svennebrev som murer begynte å arbeide i skolen i 1997 og tok yrkesfaglærerutdanning 2006-2008 i 2012-2013 tok jeg veilederstudiet og tar nå ledelse i skolen. Har erfaringer med oppfølging av lærlinger i bedrift, ledelse av murerbedrift, hovedvernerombud på egen skole, hovedtillitsvalgt og koordinator.

OPPGAVE 1:

Klasseledelse er ofte en ensom affære. Læreren er alene med sin klasse og får lite feed-back på sin undervisning. Samtidig er det vanskelig å kommentere en kollegas undervisning. Hvordan kan en som kollega bidra til bedre klasseledelse?

DEFENISJON AV LEDELSE:

Ledelse:

For hva som er god ledelse avhenger av type bedrift, bransje, medarbeidere osv. Men selv om det ikke finnes en fasit, finnes det heldigvis et svar. Svaret er de fem grunnstenene i ledelse. Hvis du skal lykkes som leder må du mer eller mindre beherske disse fem områdene:

- Endringsorientering

- Målorientering

- Relasjonsorientering

- Oppgaveorientering

- Innflytelsesorientering

De fleste ledere er kompetente nok innenfor sitt fagområde. Når det likevel ofte går så galt, med demotiverte og misfornøyde medarbeidere, skyldes det som regel mangel på bevissthet og refleksjon rundt hvordan lederskapet faktisk utøves.

Medarbeidernes misnøye med ledere går ofte på elementære forhold som: Leder ser meg ikke! Leder gir meg aldri tilbakemeldinger! Jeg opplever ikke å få anerkjennelse! Leder er utydelig. Leder kan ikke delegere. Leder er konfliktsky og så videre.

Medarbeidernes misnøye med ledere går ofte på elementære forhold som: Leder ser meg ikke! Leder gir meg aldri tilbakemeldinger! Jeg opplever ikke å få anerkjennelse! Leder er utydelig. Leder kan ikke delegere. Leder er konfliktsky og så videre.

Med elementære forhold mener jeg det som ledere VET, men likevel ikke gjør, nettopp på grunn av manglende bevissthet. De dem grunnstenene inneholder områdene en leder må praktisere for å lykkes.

Endringsorientering

Evnen til å løfte blikket og følge med på det som skjer utenfor bedriften. Leder peker fremover og skaper entusiasme og forståelse for avdelingens eller bedriftens mål og visjon.

Målorientering

Leder er ansvarlig for at enheten har gode mål, for systematisk måloppfølging av medarbeidere og har kontroll på målstatus.

Relasjonsorientering

Leder ser og hører sine medarbeidere og motiverer til selvstendighet og utvikling. Dette gjøres ved konstruktive tilbakemeldinger og dialog.

Oppgaveorientering

Leder har fokus på å etablere effektive prosesser for beslutninger og problemløsning. Leder sørger for effektiv bruk av ressurser og delegerer arbeidsoppgaver i henhold til dette. Leder gjør bevisste prioriteringer i forhold til målsettinger.

Innflytelsesorientering

Leder skaffer mat til gjengen, det vil si jobber bevisst for å skaffe ressurser til sine folk slik at de kan utføre jobben optimalt. Dette gjør leder ved å manøvrere klokt og bevisst i bedriftens interne og eksterne landskap. Leder vet at han/hun er en rollemodell og agerer i henhold til det. 

Områdenes betydning kan variere avhengig av hvilken situasjon bedriften er i. For eksempel vil endringsorientering være svært viktig i bedrifter som gjennomfører større endringer. Men du vil ikke være en god leder uten et minimum av samtlige områder.

Disse fem områdene har bred støtte i moderne ledelsesforskning, blant annet av førsteamanuensis på BI, Øyvind Martinsen.

Noen vil kanskje hevde at det ikke er så farlig om medarbeidere er misfornøyde med leder. Men for bedriften har dette store økonomiske konsekvenser. Dyktige medarbeidere ønsker å jobbe med dyktige ledere. Dyktige medarbeidere forlater bedrifter og ledere som ikke lever opp til deres forventninger. Rekruttering og opplæring av nye medarbeidere er kostbart. For bedriftene er det derfor svært viktig at lederne utøver godt lederskap.

TILBAKEMELDING/FEED-BACK TIL KOLLEGA:

Poenget er ikke å få andre til å handle på bestemte måter, snarere få andre til å reflektere over egen praksis og bli seg bevisst hva de gjør og hvorfor. Når en blir seg bevisst hvilke handlingsalternativer en velger i ulike situasjoner og hvorfor en handler som en gjør, kan en oppdage og utvikle en ny og enda mer hensiktsmessig praksis.

Å gi feed - back til en kollega er for meg en måte å hjelpe en annen person med ett problem, eller finne løsninger. For å oppnå en god feed -back bør jeg legge til rette for at kollegaen føler seg trygg, ikke belære kollegaen (Him & Hippe 1993) Jeg må heller bestrebe på å øke kollegaen sin bevissthet om hva han/hun ønsker å oppnå, hvordan det kan oppnås, og hvorfor akkurat disse valgene blir gjort og oppfatning av den gitte situasjonen. Tilbakemelding for meg vil være dialog og bruk av metoder som fremmer løsninger. Aktiv lytting og bruk av åpne spørsmål vil være helt nødvendig for at jeg skal kunne oppnå noe for min kollega. Ved å reflektere sammen som kollegaer, over pedagogiske utfordringer og ulike praktiske til nærminger vil kunne føre til at f.eks en teori svak elev, styrker sin forståelse og kompetanse ved at lærerene sammen reflekterer over andre metoder å undervise på. (Thomas Nordahl 2012)

 
UTFORDRINGER FOR KLASSELEDERE:
Opplæringsloven § 8.2 « Organisering av elevane i grupper»
«.......Kvar elev skal vere knytt til ein lærar (kontaktlærar) som har særleg ansvar for dei praktiske,administrative og sosialpedagogiske gjeremåla som gjeld eleven, mellom anna kontakten med heimen.»
Som klasseleder må man ha fokus på praktiske, administrative og sosialpedagogiske gjøremål som har med elevene å gjøre. Elevene på byggfag trenger ofte en prat om alt fra kjærlighetssorg til hvordan de skal søke på helgejobb. Dette kan jeg til en viss grad løses  i en undervisning sekvens. Kan ta en bransjelæretime og sette opp en mal på en jobbsøknad og legge inn punkter som er viktig og få med. Klassens time kan brukes til å reflektere over samfunnsaktuelle temaer, erfarer ofte en god dialog og elevene kommer med gode innspill og er engasjerte .Dette gir også en god læring som denne aldersgruppen ofte trenger.
Type kjærlighetssorg eller personlige problemer taes selvfølgelig opp en til en med eleven. Sette seg inn i problemet til eleven og komme med løsninger/veiledning på problemet. Ser det som viktig at man ikke blir for personlig engasjert i slike situasjoner. Det kan ofte føre til uheldige situasjoner, hvor læreren kan få problemer ved karaktersetting eller hvis eleven har atferdsvansker.
Føre fravær og følge opp fravær er også en stor oppgave. Det er enkelt med elever som kommer hver dag og aldri for sent. Men problemet oppstår når det blir mye timefravær og dags fravær over tid uten at det er gitt melding om dette. Har en rutine på og melde fra om fravær til foresatte etter en dag, spesielt på vg1i starten av skoleåret er dette viktig. Eleven blir da oppmerksom på at klasseleder er til stedet og at han/hun blir sett. Det er viktig at alle elever blir sett og lagt merke til i gruppa, dette styrker respekten som klasseleder og løfter de litt svake elevene i klassen.
Når eleven er under 18 år skal/bør man melde i fra om at eleven ikke har vært på skolen (etter 3 dager) til foresatte.
Klasseleder må også sette meg inn i hvordan det går med elevene i andre fag og sørge for at de for støtteundervisning eller annen tilrettelegging i fagene. Evt. Spesialundervisning jfr.regler for IOP, opplæringsloven kap.5
Klasseleder veileder og legger til rette for og motivere eleven til refleksjon over egen læring. Dette skjer først og fremst gjennom å vise interesse for eleven, inspirere, rettlede, hjelpe eleven til å sette seg mål og åpne for nye muligheter. For læreren skal lykkes med dette må jeg ha kunnskap om eleven og til hvordan eleven liker å arbeide, hva han/hun mestrer og hvilke framtids mål eleven har. Skape en trygg og avslappet atmosfære rundt veiledningen. Og ha kunnskap om læring, læringsstrategier, veilednings metoder og forløp generelt og om elevens behov spesielt. Oppfølging av eleven er viktig i tillegg til å gi støtte og ha oversikt over i hvilken retning utviklingen går.(Hattie 2009)
 
 


Ledelse i skolen:

http://www.udir.no/Upload/skoleutvikling/Rektorutdanning/UDIR_Ledelse%20i%20skolen%20BOKMAL_web.pdf

http://www.regjeringen.no/nb/dep/kd/dok/regpubl/stmeld/2009-2010/Meld-St-19-20092010/2/2.html?id=608028


Dette var mitt første blogg innlegg, blir spennende å lese tilbakemeldinger fra gruppen.

Matz 01.12.13